Smear Testi

Smear testi (PAP test), rahim ağzı kanserini ortaya çıkmadan çok önce tespit etmek için kullanılan, bir tarama testidir. Rahim ağzından fırçayla süpürülerek alınan hücreler, mikroskop altında incelenir. Prekanseröz, yani kanser oluşmadan önceki lezyonlar görülüp, tedavi edilir.

Rahim ağzı kanseri Human Papilloma Virüs (HPV) adı verilen ve cinsel yolla bulaşan bir virüsle yakından ilişkilidir. Rahim ağzı kanserine yakalanmış kadınların hemen hemen hepsinde bu virüse rastlanmaktadır.

Smear testlerine ne zaman başlanmalıdır?

Eskiden ilk cinsel ilişkiyi takiben başlatılması önerilirdi. Çünkü ergenlerin HPV virüsü ile ilk karşılaştıklarında lezyon geliştirme ihtimalleri erişkinlerden daha yüksektir. Ancak bugün bu lezyonların kendiliğinden iyileşme ihtimalinin de erişkinlerden yüksek olduğu anlaşmıştır. Gereksiz cerrahi girişimler faydadan çok zarar getirdiği için tarama testlerinin ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra başlatılması, ancak 21 yaşından sonraya kalmaması tavsiye edilmektedir.

Hangi sıklıkta yapılmalı?

Kullanılan testin duyarlılığına ve kişinin risk faktörlerine bağlı karar verilmelidir.

İki etkili kurumun farklı kararları vardır. ACOG ( American College of Obstetricians and Gynecologists), kullanılan yönteme bakılmaksızın, 30 yaşından önce her yıl, 30 yaşından sonra ise art arda 3 normal sonuç olması koşulu ile 2 – 3 yılda bir yapılmasını önermektedir. ACS ( American Cancer Society ) ise likit bazlı testler kullanıldığında, 2 yılda bir yapılmasını önermektedir.

FDA ise, 30 yaşından büyük kadınlar için başka bir öneri getirmiştir. HPV taraması ve smear testleri normalse 3 yılda bir smear önermiştir. Bu durumda risk 1/1000’dir.

Riskli kadınlar ise her yıl taranmalıdır.

Ne zaman bırakılmalı?

Daha önce düzenli smear yaptırmış olmak koşulu ile yüksek riskli bulguları olmayanlar 65 yaşından sonra tarama yaptırmayabilirler.

 

Geri