HPV Ve Aşısı

Genital HPV (Human Papilloma Virüs) cinsel yolla bulaşan viral hastalıklar arasında en yaygın olanıdır. Siğillere ve rahim ağzında kansere neden olur.

Yüzyirmiden fazla tipi vardır. Anüs ve genital organlarda hastalık yapan tipleri 40’dan fazladır. Bunların 15 tanesi onkojeniktir yani kansere neden olur.

Siğillerin dış görünüşleri şüpheli ise veya tedaviye cevap vermiyorsa biyopsi yapılarak kanserden ayırt edilmesi gerekir.

Siğiller yüzeyel ilaçlarla veya tahrip edilerek yok edilir. Laser veya elektrokoter ile yakılır ya da dondurulur. Çok geniş lezyonların cerrahi olarak çıkarılması gerekir.

Hastaların %30’unda kendiliğinden düzelme görülür.

Siğiller yok olsa da, virüs vücuttan tamamen temizlenmiş olmayabilir. Bunlar ileride tekrar baş gösterebileceği gibi, bağışıklık sistemi sağlam olanlarda daima kontrol altında kalabilir.

HPV’nin belli bazı tiplerinin rahim ağzı kanserine neden olduğu artık kanıtlanmıştır. Bu, çok yavaş işleyen bir süreçtir. Virüs önce çok küçük hücresel değişikliklere neden olmakta, 5 -10 senelik bir süreçte kanser oluşmaktadır. Smear testi ile başlangıç aşamasında yakalanıp tedavi edilmektedir.

Bu konudaki önemli bir gelişme, HPV’ye karşı aşı geliştirilen aşılardır. Aşılar, en sık rastlanan 2 veya 4 tip HPV virüsüne karşı koruyucudur. Bunlardan Tip 16 ve 18 rahim ağzı kanserlerinin %70’inden, Tip 6 ve 11 ise siğillerin %90’ından sorumludur. HPV aşısı birçok ülkede rutin aşılama programına alınmıştır.

 

Geri