Prolaktin beyindeki hipofiz bezinden salgılanan, esas görevi süt yapımını sağlamak olan bir hormondur. Hiperprolaktinemi, kandaki prolaktin düzeyinin yüksek olması demektir.
Genellikle idiopatikdir, yani sebebi bilinmez. Bunun dışında sık rastlanan 3 sebep, hipofiz bezindeki küçük adenomlar (genellikle zararsız olan, iyi huylu bir tümördür), hipotiroidi ve ilaç kullanımıdır. Travma, stres, infeksiyonlar da prolaktin düzeyini yükseltir.
Hiperpolaktinemisi olan kadın, adet düzensizlikleri, adet görememe, memelerden süt gelmesi ya da çocuk sahibi olamama şikayeti ile başvurabilir. Böbreküstü bezlerini uyardığından tüylenme, sivilce, ciltte yağlanma da yapabilir. Hipofizde büyük bir kitle varsa baş ağrısına neden olur.
Prolaktin kandaki seviyesi günde 13 – 15 kez yükselmeler yapan, dinamik bir hormondur. İlk yüksek tespit edildiğinde hemen ilaç tedavisi verilmez, test tekrar edilir. Yemek, stres, egzersiz, meme muayenesi ve cinsel ilişkinin prolaktin seviyesini geçici olarak yükseltmiş olabileceği hesaba katılmalıdır.
Prolaktin seviyesi çok yüksekse veya düşmüyorsa radyografik muayenelerle adenom varlığı araştırılmalıdır.
Hiçbir şikayeti, hipofiz adenomu ve çocuk arzusu olmayan hastaların tedavi edilmesi şart değildir.
Tedavi gerektiğinde parlodel, doperjin, dostinex gibi tabletler kullanılır. Dostinex haftada 1-2 kez alınır ve yan etkisi oldukça azdır. Büyük bir tümör varsa operasyon veya radyoterapi gerekebilir.
Geri