Genital Tüberküloz

Akciğer tüberkülozu gelişmemiş ülkelerde halen yaygın bir problemdir. Bu mikrop on hastadan birinde kadın üreme organlarına da yerleşmektedir. Yayılma hastalığın ilk 1 yılı içinde kan yoluyla olur. Genellikle önce tüplere yerleşir. Buradan rahim, rahim içi (endometrium), yumurtalık ve bu bölgeyi saran zarlara (periton)  yayılabilir. Çok nadir olarak mikrobu taşıyan partnerden epididimit varsa, cinsel ilişkiyle direk bulaşma da olabilir.

Hastalık, genellikle,  sinsi bir seyir gösterir. Akciğerle ilgili şikayetleri geçen kadın yıllar hatta 10 yıllar sonra bu problemle karşılaşabilir. Genellikle kısırlık nedeni ile yapılan rahim içi biopsileri ya da laparoskopide farkedilir.  Bazen kasık ağrısı, adet düzensizliği, halsizlik yapar. O kadar şiddetli olmasa da pelvik iltihaplanmaları taklit edebilir. Daha çok 20-30’lu yaşlarda rastlanır ama menopozdan sonra da görülebilir.

Tanı, rahim içinden alınan biopsinin patolojik ve mikrobiyolojik incelemesi ile konur. Yeni teşhis metodu biopside mycobacterium tuberkulozise özgü genlerin tespit edilmesidir.

Tedavide 18-24 ay, 3’lü veya 4’lü antibiotikler kullanılır. Bazen iltihaplı dokuların ameliyatla çıkarılması gerekebilir.

Çocuk sahibi olamayanlarda tüp bebek denenebilir. Tüplerin ve rahim içinin durumu başarıyı etkileyen en önemli faktörlerdir.

Geri