Erken menopoz olarak adlandırılan premature ovarian failure (POF), 40 yaşından önce adetlerin kesilmesidir.
Yüz kadından birinde rastlanmaktadır.30 yaşın altında görülme sıklığı ise 1000’de birdir.
POF’a genetik, enzimatik, otoimmün veya viral sebepler, yumurtalıklara yapılan operasyonlar, kemoterapi veya radyoterapi neden olabilir. Ancak altta yatan hastalığın teşhis ve tedavisinin sorunu düzelteceğine dair kanıt yoktur.
Klasik menopozda yumurtalar tükendiği için geriye dönüş yoktur. Erken menopozlu hastalarda yapılan incelemeler ise yarısının yumurtalıklarında halen yumurta bulunduğunu göstermiştir. Bu yumurtalar yıllar sonra kendiliğinden büyüyebilmekte, erken menopoza girmiş olan her 4 – 5 kadından birinde adetler tekrar başlamaktadır. Hastaların %5-10’unda kendiliğinden gebelikler olmaktadır.
Menopozun söz konusu olduğu süreçte, kadının kendi yumurtası ile tüp bebek uygulanamaz. Bu hastalar donasyon yani yumurta bağışından faydalanabilirler. Burada başkasından alınan yumurta, tüp bebek yöntemleri kullanılarak erkeğin spermi ile döllendirilip oluşan embriyolar kadının rahmine nakledilmektedir. Ülkemizde yasal izin olmadığı için bu uygulama yapılmamaktadır.
Menopozun kısa ve uzun vadeli etkilerinden korunmak için hormon tedavisi önerilir. Bu tedavinin yumurtlama ve oluşabilecek gebelik üzerine olumsuz etkisi yoktur. Adet görülmezse test yapıp ilacı kesmek yeterlidir.
Geri