Kadın üreme sistemi aylık ritimde çalışır. Adet kanamasının başladığı gün döngünün ilk günü kabul edilir. Diğer adetin başlamasına kadar olan dönem ortalama 28 gündür. Bu sürenin 7 gün uzun veya kısa olması normal kabul edilir. Her döngüde gebelik için hazırlık yapılır. Gebelik gerçekleşmezse adet kanaması başlar. 2-7 gün sürer. Bu bir dönemin bittiğini gösterirken yeni dönemin de başladığının habercisidir.
Aylık döngülerin kontrolü beyinde bulunan hipofizden salgılanan gonadotropin isimli hormonların etkisi altındadır. İki önemli gonadotropin vardır: Folikül stimülan hormon(FSH) ve Lüteinizan hormon(LH). Yumurta büyümesi ve yumurtalıklardan estrojen ile progesteron hormonlarının salgılanması bu hormonlarla sağlanır.
Adet dönemlerini daha iyi anlayabilmek için 2 bölüme ayırabiliriz:
-Yumurtlamadan önceki dönem: Adetin ilk günü başlar. Adet başında bir kaç milimetre olan yumurta, ortalama 24mm’ye kadar büyüyüp çatlar. Süresi kadından kadına ve bazen aynı kadında aydan aya değişebilir. Bu nedenle, adetleri düzenli olmayan kadınlar, ne zaman yumurtlama olacağını tahmin edemezler.
-Yumurtlamadan sonraki dönem: Yumurtlamadan sonra adetin tekrar başlamasına kadar olan dönemdir. Her kadında ortalama 14 gün sürer. Yumurta bu dönemde döllenip rahime tutunur. Adetleri düzenli olan kadınlar, adetin başlaması beklenen tarihten 14 gün önce yumurtladıklarını düşünebilrler.
Geri